НОВИНИ

“Огледайте се и вижте”, кампанията бе стартирана

Огледайте се и вижте! „Черна работа, която стана изключително важна за всички“, казва porfolio.hu. С кампанията си „Огледай се и виж“, най-голямата компания за фасилити мениджмънт в Унгария се опитва да повиши осведомеността за стойността и значението на професията хигиенист, както и дава пример, като оценява своите служители, които стоят здраво в трудни времена.

Унгарската Централна Статистическа служба изследва 173 професии от гледна точка на социален престиж според различни аспекти: например колко власт или влияние включват, колко човек трябва да научи за тях, колко полезни са за обществото, колко модерни или привлекателни са в днешно време. Според субективната преценка на респондентите почистването е сред десетте най-непрестижни професии. Той е класиран на 163-то място, като изпреварва само метачи, разпространители на листовки и неквалифицирани работници. Това означава, че хората като цяло подценяват социалната полезност на хигиенистите, докато редът и чистотата се считат за стандартни очаквания. В случай на професия с толкова нисък обществен престиж, оценката на работодателя далеч не е достатъчна.

„От миналата година планираме да стартираме кампания за социална чувствителност, за да запознаем обществеността със социално необходимата, но почти невидима работа на чистачите“, каза Ференц Кис-Солгиеми, главен изпълнителен директор на B+N.

НИКОЙ НЕ КАЗВА ЗДРАВЕЙ…

По време на проучване на фокус групи, проведено преди кампанията, беше шокиращо да научим, че по-голямата част от анкетираните хигиенисти са свикнали да бъдат гледани толкова много, че дори приемат поздравяването им като знак на признателност. Въпреки че респондентите, представляващи населението, подчертават, че без работата на хигиенисти животът им би бил по-малко удобен, дори хаотичен, те все още смятат почистването за черна работа, която най-малко ценят.

ЧИСТАНЕТО Е ПРОФЕСИЯ И ТЕЖКА ФИЗИЧЕСКА РАБОТА

ПРОУЧВАНЕ, ПРОВЕДЕНО ОТ B+N, УСТАНОВИ, ЧЕ ХИГИЕНИСТИТЕ В УНГАРИЯ ПОЧИСТВАТ 56 000 КМ2 НА ДЕН (ПЛОЩТА НА УНГАРИЯ Е 93 000 КМ2), КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ ПОЧИСТВАТ ВСЕКИ ИНЧ ОТ СТРАНАТА ЗА 2 ДНИ.

Само хигиенистите, наети от B+N, почистват площ, равна на 1 м широка и 5000 км дълга настилка, което се равнява на два пъти разстоянието между Будапеща и Мадрид със самолет. Хигиенист в офис, която работи на 8-часова смяна и бърше прах само по бюрата, извива гърба си 1440 пъти, докато при почистване на прозорци трябва да извърши 9600 кръгови движения. Това са само част от данните, които илюстрират тежката физическа работа, която извършват хигиенистите. Физическото натоварване обаче не е всичко, те трябва да знаят кои химикали и дезинфектанти могат да използват и също така трябва да могат да боравят с авангардни машини за почистване.

„С тази кампания искаме да покажем, че без работата на нашите хигиенисти светът ни нямаше да бъде толкова удобен и чист, колкото сме свикнали. Нашата цел е да накараме обществото да осъзнае стойността на тази работа и на човека, който я върши. Не искаме никоя хигиенистка да се срамува от работата си. Наша отговорност е да направим нещо за престижа на тази работа и да се застъпим за нашите хигиенисти и всеки хигиенист в страната, защото ако всичко остане същото, скоро няма да остане никой да чисти страната“, каза B+N ръководител на маркетинга Ерика Кокай.

Източник: portfolio.hu

Go to the “Look around and see” website: veddeszre.com

#veddészre