НОВИНИ

Огледайте се и вижте: хигиенистите работят в името на нашето здраве

Компаниите, които наемат професионални хигиенисти, се борят с недостиг на работна ръка. Причина за това, наред с други, е ниският социален престиж и общата липса на оценка. За да направи разликата, най-голямата компания за управление на съоръжения в Унгария, B+N Referencia Zrt. стартира кампания за социална чувствителност. Огледайте се и вижте!

„От миналата година планираме да стартираме кампания за социална чувствителност, за да запознаем обществеността със социално необходимата, но почти невидима работа на хигиенистите“, каза Ференц Кис-Солгиеми, главен изпълнителен директор на B+N. „Основата беше положена дълги месеци и докато бяхме готови, COVID-19 достигна Унгария. 45-те хиляди хигиенисти в окръга винаги са заслужавали нашата сърдечна признателност, но в тези времена я заслужават 100 пъти повече. При нас работят 4100 хигиенисти, които се справят страхотно с почистването на транспортни средства, болници и офис сгради. По-голямата част от нашето общество приема чистотата за даденост, но не оценява хората, които я правят. С вашата кампания „Огледайте се и вижте” искаме да покажем алтернативен подход.

Само грешките ли забелязваме?

 Чистотата може лесно да се разглежда като настройка по подразбиране, поради което сме склонни да забелязваме дори и най-малките грешки, които почистващите правят, и съответно да даваме бързи преценки. Въпреки това, въз основа на разкази на професионални хигиенисти, ние знаем, че където и да се намират, независимо дали в офис сграда, болница или във вагон, начинът, по който напускаме дадено помещение, има огромна разлика. Ако не вземем нещата си от масата, ако не изхвърлим боклука в кошчето, ако разлеем нещо, но не го докладваме, отнема много повече време, докато почистят след нас. Освен общото почистване, дезинфекцията вече е част от ежедневието: в допълнение към задъл

„Хигиенистите са тези, които правят ежедневието ни удобно. Какво бихме казали, ако това, което оставихме вечерта, все още беше там, когато се върнем на работа следващата сутрин?“, пита ръководителят на маркетинга на B+N Ерика Кокай. „Толкова сме свикнали с реда и чистотата около нас, че просто ги приемаме за даденост, но не забелязваме хората, които правят това да се случва. Наша отговорност е да повишим обществената оценка на тази професия, защото ако всичко си остане така, скоро няма да остане никой да чисти държавата.

Кой иска да бъде хигиенист?

В главата на повечето хора, тези, които не са успели да продължат образованието си, което е далеч от истината. Повечето хигиенисти вършат тази работа от страст, освен това има много хора, които всеки ден пътуват от провинцията до града, за да си изкарват стабилен живот. Те не се срамуват от работата си, но това, което ги боли, е когато ги гледат отвисоко или когато хората гледат през тях, сякаш са невидими. Те заслужават по-добро. Професионалното почистване изисква повече от кофа с вода и моп: хигиенистът трябва да има достатъчно познания за химикалите, които използва, да има добро физическо състояние, да е надежден (тъй като почистването често е въпрос на доверие) и да има опит да се справи машините.

Източник: origo.hu

Отидете на уебсайта „Огледайте се и вижте“: veddeszre.com

#veddészre