НОВИНИ

Роботизираната технология вече контролира пазара за почистване

До края на следващата година B+N може да работи с цели 100 почистващи робота. Тази година оборотът на B+N Referencia Zrt. може да се увеличи дори с 10-15%, Csaba Szij, заместник главен изпълнителен директор на компанията за почистване, генерираща 23,27 милиарда форинта приходи и печалба от 2,74 милиарда форинта миналата година, каза пред Világgazdaság. Тъй като в този сектор недостигът на работна ръка се появи 5-6 години по-рано, отколкото в други сектори, през 2017 г. B+N избра да избяга напред. За да допълни работата на своя персонал от 4500 души, през последните две години B+N инвестира стотици милиони форинти в разработването на свой собствен почистващ робот. Първите 20 броя ще започнат да работят още тази година, те ще бъдат в експлоатация в 2 съоръжения на Honvédkórház (на булевард Róbert Károly и улица Podmaniczky), Groupama Aréna и летище Будапеща.

Според Csaba Szij до края на следващата година те ще работят със 100 робота, но комерсиалното им разпространение все още не е на дневен ред. Унгарското развитие е подкрепено от италиански производствени мощности, управлението, товаренето и проверката на робота, наречен Robin, се очаква да заема максимум 20-30% от работното време на оперативния екип, което ще доведе до повишена ефективност. Това е от решаващо значение, тъй като според проучванията, с включването на фасилити мениджмънта, говорим за пазар от 1500 милиарда форинта, от които само дейностите по почистващи технологии възлизат на 800 милиарда форинта. Но въпреки огромния размер на пазара, почистването все още не е добре оценена дейност, въпреки факта, че е професия, изискваща специфични за индустрията познания, например свързани с химикали. Според зам.-изпълнителния директор средната възраст на работната сила е над 58 години, около 70% от работещите са жени и персоналът може да се задържи само чрез непрекъснато повишаване на заплатите.

Както подчерта Петер Залка, ръководител на отдела за изследвания и развитие на B+N: „Целта на разработката не беше да замени цялата работна сила, а да подпомогне човешкия труд.“ Разработените от Унгария почистващи роботи могат да почистват 1500 m2 на смяна, електрическо зареждане е достатъчно за 3 часа работа и презареждане с вода е достатъчно за 1 час работа. Като цяло B+N Referencia Zrt. предоставя фасилити мениджмънт, услуги за почистване и градинарство в над 5 милиона m2, в 2600 помещения, пише vg.hu.