НОВИНИ

B+N Referencia Zrt. започна международна експанзия

B+N Referencia Zrt. придобива интересите на ISS Group в Централна и Източна Европа

С международно значимо придобиване унгарската група стана един от най-известните доставчици на фасилити мениджмънт в региона. Сделката засяга основните дъщерни дружества на ISS Group в Чехия, Словакия, Румъния и Унгария. Това разширяване също представлява значителна стъпка от гледна точка на цялата унгарска икономика.

Основана в Копенхаген през 1901 г., ISS Group е един от най-големите международни доставчици на услуги за съоръжения. Със своите близо 400 000 служители, тя обслужва хиляди клиенти по целия свят, като доминиращ играч на пазара. През 2018 г. групата обяви плановете си да продаде бизнеса си в 13 държави, включително операциите, предмет на текущата транзакция, за да постигне стратегическата си цел за засилен фокус върху ключови клиенти на избрани пазари. Продажбата на компании на ISS в Централна и Източна Европа е част от този процес. Четирите големи дъщерни дружества в региона генерират общ оборот от 70 милиона евро годишно, с близо 4 000 служители.

B+N Referencia Zrt. достигна друг важен етап от своето развитие с придобиването. Придобиването също го превърна в регионално доминиращ доставчик на фасилити мениджмънт. Международната експанзия е логична стъпка от страна на компанията, произтича от досегашните успехи. За две десетилетия компанията се превърна в пазарен лидер в Унгария в този силно конкурентен сегмент. От години компанията е стабилна част от 500-те най-доходоносни местни корпоративни класации. Оборотът непрекъснато нараства през последните години, с оборот от 36 милиарда HUF през 2019 г. и печалба след облагане с данъци от 4 милиарда HUF. Основният ѝ профил е извършване на услуги по почистване, технически услуги, кетъринг и охрана. Списъкът с клиенти на компанията включва водещи корпорации, както и държавни институции в Унгария.

„Индустрията за фасилити мениджмънт работи на базата на обем: ефективността на разходите се увеличава с размера и не е необходимо административният опит да бъде значително разширен, за да се премести по-голяма база. Следователно големите обеми са конкурентно предимство пред по-малките играчи. Броят на служителите на B+N Reference Zrt. надхвърля 10 000 с тази транзакция”- каза Ференц Киш-Шолгиеми, главен изпълнителен директор на B+N Reference Zrt.

Той добави: „Нашият капитал е нашата база на сините якички. Тъй като работниците в Европа основно идват от региона на Централна и Източна Европа, аз съм убеден, че една значителна регионална база от работна сила също ще подобри нашата конкурентоспособност в Западна Европа.“

С навлизането на B+N Reference Zrt на пазара клиентите на ISS могат да бъдат сигурни, че висококачествените услуги от миналото ще бъдат продължени и дори доразвити в цялото портфолио за управление на съоръжения.

Компанията е пазарен лидер в областта на фасилити мениджмънта в Унгария. Има 20 години опит и експертиза, работи в няколко области, базирани на ISO сертификат. Местните му клиенти включват видни играчи в корпоративния и бизнес секторите.

B+N Reference Zrt. изнася в страните от региона изключителна експертиза, висококачествено обслужване, ориентация към клиента, прозрачна и гъвкава работа и бързо вземане на решения, характерни за унгарската организация. Всичко това гарантира висококачествено обслужване на бъдещите клиенти и на новите пазари. Компанията е оптимист за разширяването си, защото освен безспорната си експертиза, като 100% унгарска компания, тя добре познава и разбира пазара в Централна и Източна Европа, света на бизнеса и икономическата среда.

B+N Reference Zrt. вярва, че автоматизацията и роботиката ще станат по-важни в сектора за управление на съоръжения, както и във всички други области, изискващи големи човешки ресурси. Ето защо, в допълнение към непрекъснатото подобряване на своите услуги, тя поставя голям акцент върху иновациите в областта на технологиите. От компаниите за доставчици на фасилити мениджмънт в Унгария само B+N Reference Zrt. има отдел за научноизследователска и развойна дейност с 15 служители. Компанията също така предоставя своите иновативни решения за автоматизация, разработени от нейния отдел за научноизследователска и развойна дейност в Унгария, на своите чуждестранни партньори. Примерите включват самостоятелно разработен автономен индустриален почистващ робот, пуснат на пазара през 2019 г., или мобилно устройство за UV дезинфекция, разработено през 2020 г.

Всеки има право на здравословна среда, подходяща за живеене, както у дома, така и на работа. Компанията работи за създаването и поддържането на това, изразено със слогана: „Работим за по-удобен за живеене свят”. Че това не е просто празна фраза се потвърждава от десетилетия опит, експертиза и ангажираност. В основата на ежедневната ѝ дейност е удовлетвореността на клиентите, постигната с високото качество на услугите.

Прехвърлянето на собствеността ще влезе в сила веднага след подписването на споразумението, с изключение на продажбата на ISS Hungary, която подлежи на обичайно антитръстово одобрение и се очаква да приключи приблизително 1 месец след подписването.

B+N Reference Zrt. счита своята социална мисия да повиши осведомеността за важността на работата по почистване и се бори за нейното признание, тъй като работи с 4100 почистващи служители в Унгария. Оценяването на ръчния труд е основната ценност на компанията. В този контекст през 2020 г. стартира своята кампания „Известие“, целяща да повиши социалното уважение на хигиенистите. В кампанията компанията обръща внимание на стойностния труд на хигиенистите. Тя възнамерява те да получат дължимото им уважение. B+N Zrt. също иска да започне тази промяна на своите нови пазари. Стреми се да задържи и цени всички местни работници колкото е възможно повече – по същия начин, както в Унгария.

За повече информация pls. контакт:
Ласло Хайду
+36 30 210 9486
Електронна поща: hajdu.laszlo@hellorepublic.com