НОВИНИ

Robin: B+N Referencia ZRT. представи своят собствено разработен почистващ робот

Следвайки ICA ще бъде ред на ROBIN да доминира на пазара и то с огромна разлика. B+N Referencia Zrt. внедрява 20 нови собствено разработени почистващи робота в няколко местни обществени сгради, както и в международното летище Ференц Лист в Будапеща, обяви водещата унгарска компания за управление на съоръжения по време на пресконференцията в сряда.

„Похарчихме стотици милиони форинти за разработването на нашия почистващ робот, наречен ROBIN, но не е устройството, това което продаваме, а услугата“, каза Csaba Szij, заместник главен изпълнителен директор на B+N Referencia Zrt. към portfolio.hu.

Хардуерът на робота е произведен от италианска компания, унгарският клон допринася със своето инженерно, техническо и ИТ практически знания и умения. Програмата за контролиране ще се прилага и в други области, включително в здравеопазването.

Като един от ключовите играчи на унгарския пазар за управление на имоти (5 милиона почистени m2, 4500 работодатели), B+N разработи своят робот за 2 години, използвайки само собствени ресурси. Първата версия беше наречена LACI, последвана от ICA (Integrated Cleaning Assistant), докато последната версия се нарича ROBIN. Сегашният флот се очаква да бъде разширен с 20 единици наведнъж.

Първите нови вътрешно разработени роботи ще бъдат разположени в болница Honvéd, Groupama Aréna и международното летище Ferenc Liszt в Будапеща тази година. Очаква се управлението, товаренето и проверката на робота да заемат максимум 20-30% от работното време на оперативния екип, което ще доведе до повишена ефективност“, каза г-н Szij.

„Роботът е най-подходящ за почистване на големи площи (мин. 300 m2) като летищни терминали и болнични коридори. Може да почисти около 1500 м2 за една смяна, като планира маршрута си самостоятелно въз основа на предварително направената карта на мястото за почистване. Неговата уникална система за контрол му помага да избягва неочаквани препятствия, запомня и връща пропуснатите области и автоматично поддържа запис на работните процеси“, пише portfolio.hu.